Sivut

Olen kiitollinen jos viitsit kommentoida kirjoituksia. Ja vaikka "suositut tekstit" tuossa sivupalkissa vieressä onkin ihan hyvä juttu, haluaisin kuitenkin huomauttaa, että tästä blogista löytyy paljon muutakin mielenkiintoista kuin se mikä on "suosittua". Katso vaikkapa asiasanahakemisto vähän alempaa, otsikolla "Tässä blogissa mm."! Vaikka annan mieluummin muiden äänen kuulua tässä blogissa, olen ottanut tavakseni myös kommentoida muutamalla rivillä julkaisemiani käännöksiä - mikä yleensä erottuu värillisenä tekstinä ennen tai jälkeen varsinaisen kirjoituksen. Eräs lukija kutsui tämän blogin sisältöä "hengelliseksi sekamelskaksi" - ja hän on oikeassa! Ei ole mitään yhtä tiettyä teemaa - ainoa punainen lanka on se, että kirjoitukset liittyvät laveasti henkisyyteen, ja nykyään niissä on usein jokin kriittinen näkökulma. Jos mietit mihin minä sitten uskon, niin omasta henkisestä tiestäni voit lukea lyhyesti toisessa blogissani, Resurget Sol Fugiens: Minun tieni.
"Mystiikka on myös gnosiksen siemen, joka on esoteerista teologiaa, aivan kuten magia on esoteerista taidetta ja okkultismi tai hermetismi on esoteerista filosofiaa...Koko ihminen on yhdellä ja samalla kertaa mystikko, gnostikko, maagikko ja filosofi; s.o. hän on uskonnollinen, kontemplatiivinen, taiteellinen ja intelligentti. Jokainen uskoo johonkin, ymmärtää jotain, kykenee johonkin ja ajattelee jotakin."
- Valentin Tomberg

6.6.09

Kuinka tulkita kristinuskoa gnostilaisesta näkökulmasta?

Gnosis merkitsee tietoa. Gnosis suo vastaanottajalleen hengen kuolemattomuuden salaisuuden. Gnostikkoja löytyy kaikista uskonnoista. Tässä on muutama askel auttamaan sinua tulkitsemaan Kristuksen opetuksia gnostilaisen näkökulman avulla.

 1. Ymmärrä heidän filosofiansa Jumalasta. Gnostikot tunnustavat että on olemassa yksi perimmäinen Korkein Olento. He uskovat dualismin syntyvän rajoittuneista järjen kyvyistämme. Gnostikot herjaavat Vanhan testamentin Abrahamilaista Jumalaa, sillä hän on sokea, vihainen jumala, joka loi erehdyksessä aineellisuuden vankilan. He katsovat kaiken tuskan, kärsimyksen ja halun johtuvan tästä Demiurgista, eli väärästä jumalasta. Gnostikot uskovat että meidän maailmamme on Demiurgin aineellinen maailma, joka puolestaan on Taivaallisen Valtakunnan hämärä mikrokosmos. Toisin sanoen, taivas ja maa ovat yhteydessä, mutta gnostikko haluaa saavuttaa tiedon taivaasta ollessaan täällä maan päällä. Gnostikon perimmäinen päämäärä on yhteys Jumalan kanssa. Hän ylittää materiaalisen vankilamme rukouksen, siveyden ja rauhan avulla. Sen tähden gnosis painottaa tuota Ykseyttä, joka on maailmankaikkeuden Korkein Voima.
 2. Ymmärrä heidän filosofiansa Kristuksesta. Jeesus Kristus oli ihminen joka saavutti puhtaan gnosiksen. Gnostikot uskovat että Kristus-kertomus on allegoria kuolemattomuudesta. Kuolevainen ihminen, Jeesus, joka edustaa aineellista ruumista, sulautui Christokseen, joka edustaa henkeä. Hän teki tämän puhtaa Jumaltietoisuuden avulla. Gnosiksen avulla hän ylittää aineellisen ruumiinsa ja saavuttaa ikuisen elämän. Gnostikot uskovat että kaikki ihmiset voivat sulautua Christokseen saavuttaakseen myös kuolemattoman hengen.
 3. Ymmärrä heidän vastaavuutensa kristillisen harjoituksen kanssa. Gnosis vaatii intensiivistä rukousta ja meditaatiota, paljolti kuin Raamattu, joka toistuvasti rohkaisee rukouksen harjoittamiseen. "Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä." Room.12:12 Kun joku rukoilee, hän tulee lähemmäs Jumalaan yhdistymistä, joka on puhdasta gnosista. Koska aineellinen maailma vangitsee hengen halulla, gnostikot välttävät kiusausta. Heidän askeettisuutensa innoitti kristinuskoa siveyden, paastoamisen ja askeettisuuden hyveillä. Gnostikot tulkitsevat Raamattua kuvainnollisesti. Monet Raamatun apokryfikirjat opettavat gnostilaista filosofiaa.
 4. Tutki gnostilaisia lahkoja historiassa. Tutki ensikäden ja toisen käden lähteitä ruusuristiläisestä traditiosta, apokryfeistä, kataareista, ja Isä Christian Rosencreutzista. Nämä ovat hyviä johtolankoja syvemmälle gnosiksen intellektuaaliseen ymmärtämiseen. Voit myös tutkia gnostikkoja muissa uskonnoissa. Nämä käsittävät suufit, sadhut, lamat ja kabbalistit, vain muutaman nimetäksemme.
 5. Osallistu dialogiin papin kanssa koskien gnostilaisuutta. Hyvin harvat ihmiset tietävät gnostilaisuudesta, sillä se oli perinteisesti varattu eliittiryhmälle. Kuitenkin kristittyjä teologeja vaaditaan opiskelemaan apokryfejä. On mielenkiintoista todeta kristillisten kirkkojen vaihtelevat asenteet gnostilaisuutta kohtaan.
 6. Päätä oletko valmis tavoittelemaan gnosista. Jos olet, palaa silloin kolmanteen askeleeseen päättääksesi mikä rukouksen, meditaation tai magian muoto on oikea sinulle. On lukemattomia polkuja, mutta sinun täytyy päättää mihin niistä tunnet voivasi sitoutua.
 7. Omistaudu kokosydämisesti polullesi.
Gnostilaisen piispan Thomas Langleyn blogista: Päivittäisen gnostilaisen harjoituksen luominen

Silloin tällöin saan postia ihmisiltä, jotka eivät asu lähellä gnostilaista seurakuntaa, ja haluavat tietää mitä tehdä kehittääkseen säännöllisen gnostilaisen harjoituksen. Alla on muutama ehdotukseni:
 1. Sydämen rukous (päivittäin) - Hanki kappale Vaeltajan kertomuksia ja rukoushelmet tai naru ja ala harjoittaa Jeesuksen rukousta. Valitse säännöllinen aika joka päivä, aseta määrätty määrä rukouksia, ja pitäydy siinä. Viisi minuuttia joka päivä on parempi kuin ei mitään, joten valitse jokin joka on mahdollista sinulle.
 2. Lectio Divina (pari-kolme kertaa viikossa, päivittäin on parempi); Lue kohta gnostilaisista kirjoituksista - valitse pari lausetta. Lue se hitaasti ja ehdoin tahdoin. Lue se ääneen jos mahdollista. Lue se uudelleen, nautiskellen joka sanasta. Meditaatio - kysy mitä tämä valinta merkitsee sinulle. Pureskele sitä. Analysoi sitä. Pyydä Sofiaa auttamaan sinua ymmärtämään tämä kohta. Istu hiljaa. Kuuntele. Tämä ei ole aika analyyseille, tämä on aika tulla ulos päästäsi ja kuunnella tuota "hiljaista pientä ääntä". Rentoudu vain - älä ponnistele "saadaksesi jotain irti".
 3. Itse-havainnointi (päivittäin, kaiken päivää) - Yritä olla aktiivisesti tietoinen teoistasi, aistimuksistasi, tunteistasi, ajatuksistasi, reaktioistasi. Mistä nämä ilmiöt tulevat? Ovatko ne asioita, joihin haluat samastua ja omistaa ne? Ovatko ne asioita, jotka tarvitsee asettaa sivuun jotta olisit sellainen henkilö kuin haluat olla? Oletko kärsimätön tai vihainen? Mistä tämä kärsimättömyys ja viha tulevat? Oletko tämä sinä? Mitä roolia tarpeesi egosi mielihyvään näyttelee sosiaalisissa suhteissasi? Alkaessasi harjoittaa tätä, tulet huomaamaan päivän mittaan että unohdat jatkuvasti harjoittaa tätä mielellisyyttä. Se on OK, sen huomaaminen että unohdit on osa prosessia.
 4. Hartauden teot (päivittäin) - On parasta jos voit varata pienen tilan tätä varten, mihin voit panna kuvan tai pienen patsaan - jotain joka kääntää ajatuksesi jumalallisen puoleen. Joka päivä sytytä kynttilä tai öljylamppu ja lausu lyhyt rukous, omistautuen gnosiksen saamiseen.
 5. Aktiivinen meditaatio (päivittäin).
 6. Keskittymisrukous (päivittäin).
Lista läpi katsottuna se kuulostaa paljolta. Aloita siitä mitä voit tehdä, älä huolehdi siitä mihin et pysty.

(Suomentajan lisäys: Minä olin gnostikko ja kuuluin gnostilaiseen liikkeeseen; lue lisää blogista Resurget Sol Fugiens. Mitkään harjoitukset eivät kuuluneet tämän liikkeen opetuksiin - päinvastoin, esim. meditaatiosta varoitettiin. On "gnostilaisuutta" ja on gnostilaisuutta. Mikä pätee yhteen, ei päde toiseen. Aivan samoin on kristinuskon sisällä laajemminkin. Monet uskovat vain eivät näe metsää puilta. Ettei asia olisi epäselvä...minä en käännä tiettyjä tekstejä välttämättä siksi, että olisin täysin samaa mieltä esitettyjen näkökohtien kanssa, vaan puhtaasta mielenkiinnosta. Esim. edellä kohtien 1 ja 2 - ennen harjoituksia - kanssa en ole ollenkaan samaa mieltä. Mutta sanottakoon myös, että jos lukee vain gnostilaisuuden vastaisia kirjoituksia, ei tiedä gnostilaisuudesta yhtään mitään, eikä ole arvollinen lausumaan siitä tuomiota! Kuvatut harjoitukset ovat myös täysin kristillisiä; mm. Lectio Divinaa käytetään yleisemmin Raamattua lukiessa. )


Ei kommentteja:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle: