Sivut

Olen kiitollinen jos viitsit kommentoida kirjoituksia. Ja vaikka "suositut tekstit" tuossa sivupalkissa vieressä onkin ihan hyvä juttu, haluaisin kuitenkin huomauttaa, että tästä blogista löytyy paljon muutakin mielenkiintoista kuin se mikä on "suosittua". Katso vaikkapa asiasanahakemisto vähän alempaa, otsikolla "Tässä blogissa mm."! Vaikka annan mieluummin muiden äänen kuulua tässä blogissa, olen ottanut tavakseni myös kommentoida muutamalla rivillä julkaisemiani käännöksiä - mikä yleensä erottuu värillisenä tekstinä ennen tai jälkeen varsinaisen kirjoituksen. Eräs lukija kutsui tämän blogin sisältöä "hengelliseksi sekamelskaksi" - ja hän on oikeassa! Ei ole mitään yhtä tiettyä teemaa - ainoa punainen lanka on se, että kirjoitukset liittyvät laveasti henkisyyteen, ja nykyään niissä on usein jokin kriittinen näkökulma. Jos mietit mihin minä sitten uskon, niin omasta henkisestä tiestäni voit lukea lyhyesti toisessa blogissani, Resurget Sol Fugiens: Minun tieni.
"Mystiikka on myös gnosiksen siemen, joka on esoteerista teologiaa, aivan kuten magia on esoteerista taidetta ja okkultismi tai hermetismi on esoteerista filosofiaa...Koko ihminen on yhdellä ja samalla kertaa mystikko, gnostikko, maagikko ja filosofi; s.o. hän on uskonnollinen, kontemplatiivinen, taiteellinen ja intelligentti. Jokainen uskoo johonkin, ymmärtää jotain, kykenee johonkin ja ajattelee jotakin."
- Valentin Tomberg

12.4.04

PASTORI MARIO SCHOENMAKER: TOTUUDEN HENGEN TULEMINEN


"Mitä näette maailmassa nykyään, on Totuuden Henki suorittamassa työtään kuin mahtava hurrikaani. Se rikkoo palasiksi ja hävittää inhimillisesti rakennetut rakenteet, ja me voimme totisesti havaita tämän nykyään tietyissä tuhotuissa maissa. Inhimillisten rakenteiden tuhon mukana seuraa myös inhimillisten ennakkoluulojen, uskomusten, rotusyrjinnän, inhimillisen ahdasmielisyyden ja uskon näkemysten pois kitkeminen. Ylemmyyden tunteet katoavat, jotta voidaan luoda uusi astia, johon hengen viini voi virrata."

Henki on kiehtova sana. Käytämme sitä kielessämme ikään kuin välinpitämättömällä tavalla. Me emme todella huomaa milloin käytämme sitä, kuitenkin jollain tavalla tämä sana on osa kulttuuriamme, kieltämme ja ymmärrystämme.

Johanneksen evankeliumi on täynnä viittauksia henkeen - erityisesti myöhemmät luvut missä Jeesus valmistelee opetuslapsiaan lähtöönsä muihin ulottuvuuksiin. Hän tekee tämän opettamalla heitä hengen työskentelystä evoluutiossa, eritoten Totuuden Hengen tulemisesta.

Muistatko kohtauksen Pilatuksen edessä? Jeesusta kuulustellaan hänen valtakunnastaan, tehtävästään, päämäärästään.

Niin Pilatus sanoi hänelle: "Sinä siis kuitenkin olet kuningas?" Jeesus vastasi: "Sinäpä sen sanot, että minä olen kuningas. Sitä varten minä olen syntynyt ja sitä varten maailmaan tullut, että minä todistaisin totuuden puolesta. Jokainen, joka on totuudesta, kuulee minun ääneni." Pilatus sanoi hänelle: "Mikä on totuus?"

Mikä on Totuus?
Totuus on aina ollut suuri kysymysmerkki ihmiselle. Me olemme rakentaneet kokonaisia filosofioita sen ympärille ja yrittäneet tehdä totuudesta ajattelukykymme loogisen laajennuksen. Totuus tarvitsee todisteita, me sanomme; ilman todisteita ei ole totuutta niin pitkälle kuin ajattelumme on kysymyksessä. Mutta Totuuden Henkeä ei voida ymmärtää yksin älyllä. Se tarvitsee kokea, havaita ja toteuttaa. Lisäksi älymme on usein tämän prosessin tiellä, yksinkertaisesti koska me olemme muovanneet älymme kulttuurillisen ja sosiaalisen taustamme mukaan.

Mitä me emme tee, on koulutuksemme, sosiaalisen ympäristömme, kristillisen perintömme ja uskonnollisten uskomustemme todellisuuden kyseenalaistaminen. Jotta tulemme todellisuuteen, jotta tulemme Totuuden Hengen luo, meidän tarvitsee puhdistaa itsemme kuonasta, joka tekee meidät kykenemättömiksi näkemään totuuden puhtautta.

Mutta ennen kuin teemme sen, yrittäkäämme vastata sisimmässämme kysymykseen, mikä tämä Totuuden Henki on! Pilatuksen kanssa voimme esittää kysymyksen, ja ymmärtää, että missä tahansa on kysymys, jossain on myös vastaus. Ja monet vastaukset ovat tietenkin mahdollisia, sillä henki työskentelee kautta aikojen evoluution kasvussa.

Totuuden Virkistävä Järvi
Minulle henki on kuin lähde, joka saa alkunsa autiomaassa. Se on kuin allas, jossa voit pestä ja puhdistaa itsesi. Henki on kuin tuuli, joka puhaltaa viileän ja virkistävän henkäyksensä sieluusi. Se on kuin kaste aamulla ja kuin aurinko, joka lämmittää sinut kylmän yön jälkeen. Henki on kyvykkyyttä havaita toisen henkilön kipu ja tarve. Henki on hienon hieno tietoisuuden kasvaminen, joka tekee sinusta viisaan ja täyttää myötätunnolla.

Mielikuvituksessani näen hengen järvenä, täynnä puhdasta vettä. Järven ympärillä on autiomaa, missä ihmiset elävät ja heillä on omat uskontunnustuksensa, omat kulttuurinsa, omat kirkkonsa ja temppelinsä. Voit nähdä näiden ihmisten kuivuneet kasvot ja raajat. He eivät usein käy tuolla puhdasvetisellä järvellä, joka odottaa heitä. Sen sijaan he kaivavat vettä maasta, ja käyttävät tätä mutaista ainetta virkistääkseen ja ylläpitääkseen itseään. Seurauksena he ovat kaikki kuivia kuin luu.

Mielikuvituksessani näen, että joskus yksi tai kaksi menee järvelle ja juo siitä tai pesee itsensä vedessä. He palaavat mukanaan totuus ja lisäävät tämän kulttuuriinsa tai uskontunnustukseensa. Mikään ei todellisuudessa tietenkään muutu, paitsi että nyt he ovat edenneet toiseen totuuteen ja heillä on uusi oivallus veden eli hengen mysteeriin. Mutta koska mikään ei todella muutu, vastalöydetty totuus myös kuivuu ja vähitellen tulee yhtä hyödyttömäksi kuin heidän aikaisemmat uskontunnustuksensa ja dogminsa.

Me emme juo tästä totuudesta, sillä me pelkäämme, että meidän täytyy muuttaa ajatteluamme, elämäntapaamme ja saatamme jopa riskeerata menettää ystäviemme ja omaistemme kiintymys.

Totuus sattumalta ei ole suhteellinen, se on ehdoton. Totuuden kanssa ei voi leikkiä diplomaattista. Totuutta ei voi näpertää ja taivuttaa omiin näkemyksiinsä. Sitä joko juo tai ei. Totuuden todellisuuden joko hyväksyy tai hylkää missä tahansa muodossa se saattaa tulla paljastetuksi tai ilmaistuksi.

Aika paljastaa Totuuden
Jeesus oli tietoinen, etteivät hänen opetuslapsensa kyenneet kestämään totuutta, ja sen tähden hän ei käsitellyt sitä yksityiskohtaisesti. Sen sijaan hän kertoi heille, että kun Totuuden Henki tulisi ja paljastuisi, se opastaisi ihmiskunnan totuuteen.

Tuhansia vuosia tämä opastus totuuteen on ollut olemassa. Inhimillisen erehtyväisyyden, väärinymmärryksen ja väärinkäytöksen keskellä totuus on marssinut eteenpäin siekailematta. Täytyy vain tarkata historian edistystä viimeisten kahden tuhannen vuoden aikana nähdäkseen, että totuus on aina voittanut. Ja vaikka me olemme vielä kaukana hengen todellisuudesta, totuus saadaan aikaan tämän maan päällä.

Ensimmäinen ja Toinen Tuleminen
Syy miksi totuus marssii eteenpäin nykyään, kuin mahtava aalto, on tosiasiassa, että Kristus on kanssamme jälleen täydessä voimassa ja vallassa. Totuuden Henki, joka on Kristuksen Henki, oli näennäisesti uinuvana jonkin aikaa, hitaasti itäen tämän maan sisuksissa. Nyt se on vapauttanut itsensä omista häiritsevistä siteistään ja totisesti me näemme hengen valtavan työskentelyn juuri nyt tämän maan päällä.

Oikeaoppinen kristinusko odottaa Kristuksen toista tulemista, aivan kuten juutalaiset odottavat ensimmäistä tulemista. Kumpikaan ei ole nähnyt että sekä ensimmäinen että toinen tuleminen on tapahtunut.

Pyhä Hurrikaani
Ja tämän sydämen ja mielen sokeuden ja kovuuden tähden, totuus ei voi enää toimia hellällä, hiljaisella tavalla. Kristuksen päämäärä täytyy toteuttaa. Tämän maapallon evoluutiota täytyy kiirehtiä. Se, mitä näet maailmassa nykyään, on Totuuden Henki suorittamassa työtään kuin mahtava hurrikaani. Se rikkoo palasiksi ja hävittää inhimillisesti rakennetut rakenteet, ja me voimme totisesti havaita tämän nykyään tietyissä tuhotuissa maissa. Inhimillisten rakenteiden tuhon mukana seuraa myös inhimillisten ennakkoluulojen, uskomusten, rotusyrjinnän, inhimillisen ahdasmielisyyden ja uskon käsitteiden pois kitkeminen. Ylemmyyden tunteet katoavat, jotta voitaisiin luoda uusi astia, johon uusi hengen viini voi virrata.

Henki repii heimot pois kotimaistaan. Se luo uusia rajoja, uusia maita, uusia paikkoja, ja murtaa verisiteet, jotka ovat pitäneet meitä vankeudessa niin kauan. "Rodun" ja kaiken siihen kuuluvan täytyy vähitellen kadota. Me voimme panna voimaan lakeja syrjinnästä, rotuennakkoluuloista, uskonnollisesta ylemmyydestä ja niin edelleen, mutta nämä lait eivät tuota ykseyttä, jonka Totuuden Henki yksin voi saada aikaan.

Arkkienkeli Mikael ja hänen enkelinsä tulisine miekkoineen ovat työssä Kristuksen kanssa, ja vaikka näyttää, että tulokset ovat kamalia ja aiheuttavat fyysistä, mentaalista ja emotionaalista kärsimystä, maa täytyy puhdistaa tullakseen uudelleen luoduksi Kristuksen lakien ja rakkauden mukaisesti.
On eräs vanha hymni, jota laulamme nautinnolla ja innolla, mutta ihmettelenpä, tajuammeko näiden sanojen todellisuuden ja pelottavan totuuden:

Silmäni ovat nähneet Herran tulemuksen kirkkauden;
Hän tallaa viinisatoa mihin vihan rypäleet on koottu;
Hän on vapauttanut kammottavan nopean miekkansa kohtalokkaan salamoinnin;
Hänen totuutensa marssii eteenpäin.


Me puhumme niin usein Jumalan rakkaudesta, mutta harvoin olemme kosketelleet Jumalan vihaa, Jumalan suuttumusta, Jumalan pelkoa, tai Jumalamme tuomiota. Meidän pitäisi puhua tästä, sillä jos emme anna rakkautta Jumalalle, jos emme ole ruokkineet taivaita toisiimme kohdistuvan rakkautemme ja hyväntekeväisyytemme mannalla, ja tarkoitan tätä kosmisessa merkityksessä, älkäämme silloin yllättykö, että Jumalan rakkaus näyttäytyy kuin salama, joka tuhoaa valheellisen yhteiskuntamme kudoksen.

Jumalan suunnitelman kuunteleminen
Mutta kun hän tulee, Totuuden Henki, johdattaa hän teidät kaikkeen totuuteen. Sillä se, mitä hän puhuu, ei ole hänestä itsestään; vaan minkä hän kuulee, sen hän puhuu, ja tulevaiset hän teille julistaa.

Tästä otteesta Johanneksen 16:sta luvusta, näyttää ikään kuin tällä Totuuden Hengellä olisi inhimillisiä tuntomerkkejä. Tämä johtuu siitä, että henki työskentelee ihmiskehityksessä ja ihmiskuntaa varten. Hänen opastuksensa, hänen puheensa, hänen kuulemisensa on juuri evoluution työtä suurimmassa mitassa. Ja sinä, ihminen, saatat kuulla sen, saatat tuntea sen, saatat tulla tietoiseksi siitä, ja siunattu olet jos niin teet.

Tämä henki ei ole ainoastaan kuullut omia tuskanhuutojamme, se on myös nähnyt hedelmättömyytemme, kuivuutemme, itsepäisyytemme, ja kieltäytymisemme juoda totuuden elävistä vesistä, jotka ovat aina saatavilla. Sillä me pitäytyisimme mieluummin omassa kulttuurissamme ja pitäisimme sitä ylimpänä. Pitäisimme mieluummin kiinni omasta kristillisestä uskonnostamme, uskoen sen olevan korkeimman, kaikkien muiden yläpuolella. Takertuisimme mieluummin erityiseen rotuumme, sillä meidän silmissämme se on korkein ja loukkaamaton. Kaiken tämän henki kuulee, mutta hän kuulee myös mitä taivaat vaativat. Henki kuuntelee sinua ja minua, maailmaa laajemmin, mutta viimeiseksi se kuuntelee Jumalaa taivaissa.

Mitä Jumala haluaa tästä maasta, meidän pallostamme? Hengen ykseyttä, rodun ykseyttä, päämäärän ykseyttä, rakkauden ykseyttä, missä me kaikki voimme olla yhtä, kuten Kristus on yhtä hengen kanssa ja Isän kanssa.

Isän uskonto
Tämän ykseyden olennaisin tuote on palvonnan ykseys. Sillä ajan kulkiessa eteenpäin, hän, Totuuden ja Kristuksen Henki, johdattaa meidät uuteen tietoisuuteen, missä me kaikki palvomme Isää. Uskonnot sellaisina kuin ne tunnemme, tulevat katoamaan ja niiden täytyy kadota. Ei ole enää yksinomaan kristittyjä tai muslimeja, hinduja tai buddhalaisia, vaan me kaikki tulemme olemaan yhtä rakkaudessa Jumalaan, meidän kaikkien Isään.

Jotta tämä ykseys toteutuisi, kolme asiaa on olennaista. Ja jos me haluamme kuulla ja tuntea hengen julistuksen tulevaisuuden termein, ja tekstimme kertoo meille, että hän paljastaa tulevaisuuden meille, silloin meidän on parasta täyttää kolme olennaista vaatimusta:

1. Luokaa uusia astioita
Älä yritä laittaa uutta viiniä vanhoihin kuluneisiin rakenteisiin eli astioihin. Tämä uusi hengen viini haluaa täydellistä uudistusta, maailmassa kokonaisuudessaan, mutta myös omissa sydämissämme, mielissämme ja sieluissamme. Ja jos emme tee tätä vapaaehtoisesti, joka merkitsee hengen tahdon näkemistä evoluutiossa, silloin totuus kulkee ohitsemme ja meistä tulee Totuuden Hengen tahdon alaisia tavalla, joka ei aina ehkä ole miellyttävä.

Ihmiset usein kysyvät, kuka oli Keskuksen perustaja (The Centre, tai The Independent Church of Australia, jossa artikkelin kirjoittaja on vaikuttanut; suomentajan huomautus. Katso esittely ja linkki sivulla Resurget Sol Fugiens.). Vastaukseni on ja tulee aina olemaan sama: Totuuden Henki. Neljännes vuosisata sitten me kuuntelimme mikä oli hengen tahto Jumalan kansaa varten, ja koska me kuuntelimme ja meitä opastettiin, täysin uusi palvonnan ja ilmaisun käsitys syntyi, joka on uusi hengen astia tätä ajanjaksoa varten.

2. Antaumus ja Rakkaus Kristusta, Isän Poikaa kohtaan
Antaumuksen ja syvän ykseyden kautta Kristuksen kanssa me voimme tulla lähemmäksi Isää, tietäen, että tulevina aikoina tämä antaumus ja rakkaus Kristukseen siirtyy ja täydellistyy hänessä, joka on kaikkien ihmisten Isä. Siitä syystä Jeesus opetti opetuslapsiaan ja meitä:

Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.

Maailma on täynnä surua ja tuskaa, ja vaikka me saatamme nähdä tämän Kristuksen Hengen työskentelyn tuloksena, meidän ei kuitenkaan pidä unohtaa niitä, jotka kärsivät tässä maailmassa tapahtuvien muutosten vuoksi. Sytytä ajoittain kynttilä niille, jotka ovat Bosniassa, Ruandassa ja muissa paikoissa. Sillä me olemme yhteydessä heihin. Sielumme kuuluvat tämän maailman sieluun ja niin muodoin jokaiseen ihmiseen. Rukouksemme ja myötätuntomme heitä kohtaan puhdistaa ja tekee meidät kykeneviksi. Meitä vahvistetaan sen seurauksena, ja muutos tapahtuu omien sielujemme ääriviivojen sisällä yhtä lailla kuin tämän maailman sielussa.

3. Ole avoin Hengen opastukselle oman Sielusi ja Yhteisösi sisällä
Kuuntele jokaista. Ole avoin uusille ideoille, uusille oivalluksille ja ymmärrykselle. Älä aina työnnä omaa ajatustasi eteenpäin ainoana kuuntelemisen arvoisena. Kokoontuessanne yhteen, olkoon se pienessä tai suuremmissa ryhmissä, suo aikaa kuunnella henkeä ensin, ja sitten kuunnella kunnioituksella kaikkia niitä, jotka ovat sidotut kanssasi Kristuksen ja rakkauden siteellä. Sitten, yhdessä, me luomme jälleen jotain uutta, jotain, jolla on hengen hyväksyntä ja joka tulee olemaan siunaukseksi ja parannukseksi monille ihmisille, joita kosketamme tulevina päivinä ja vuosina.

Ei kommentteja:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle: