Sivut

Olen kiitollinen jos viitsit kommentoida (asiallisesti ja ystävällisesti). Tästä blogista löytyy jo yli 70 julkaisua! Katso asiasanahakemisto.
Vaikka annan muiden äänen kuulua tässä blogissa, tapanani on kommentoida muutamalla rivillä julkaisemiani käännöksiä - yleensä värillisenä tekstinä ennen tai jälkeen varsinaisen kirjoituksen. Eräs lukija kutsui blogin sisältöä "hengelliseksi sekamelskaksi" - ja hän on oikeassa! Tässä blogissa Kristus ja Saatana paiskaavat kättä sulassa sovussa. Ei ole mitään yhtä teemaa - ainoa punainen lanka on, että kirjoitukset liittyvät laveasti henkisyyteen, ja niissä on usein kriittinen näkökulma - joskin nykyään olen jättänyt taakseni vanhat uskomukseni niin täydellisesti, että niiden kritisointikin tuntuu aivan turhalta. Jos mietit mihin minä sitten uskon, niin omasta henkisestä tiestäni voit lukea toisessa blogissani, Resurget Sol Fugiens: Minun tieni.

Ja kyllä tämän blogin kirjoitukset kertovat ennen kaikkea yhden ihmisen kehitystiestä, siitä minkä parissa milloinkin mieleni on askarrellut ja kuinka mielenkiinnon kohteeni ovat vuosien aikana vaihtuneet; joten kyllä näitä kirjoituksia jokin yhdistää, nimittäin minun persoonani! Vaikka olen "vain" kirjoitusten kääntäjä, totta kai valintojeni takana on ollut jokin syvempi ajatus, miksi kyseinen teksti on tuntunut henkilökohtaisesti tärkeältä juuri sillä hetkellä. Tämän blogin ensimmäinen kirjoitushan on julkaistu jo vuonna 2003, ja olen ehtinyt tässäkin ajassa vaihtaa katsomustani pariin otteeseen. Sitä paitsi ainakin minulle itselleni on selvää, että kaikilla viidellä blogillani (ks. luettelo sivupalkissa!) on jokaisella oma erityinen luonteensa, vaikka kaikki liittyvät henkisyyteen jollain tapaa.

Yhteydenotot: Henkilökohtaiset yhteydenotot kommentoimalla mitä tahansa kirjoitusta tässä blogissa. Jos viestisi on tarkoitettu vain minulle, mainitse asiasta ja en julkaise sitä; muista e-mail osoitteesi, jotta voin vastata siihen. Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua jokatapauksessa.
"Mystiikka on myös gnosiksen siemen, joka on esoteerista teologiaa, aivan kuten magia on esoteerista taidetta ja okkultismi tai hermetismi on esoteerista filosofiaa...Koko ihminen on yhdellä ja samalla kertaa mystikko, gnostikko, maagikko ja filosofi; s.o. hän on uskonnollinen, kontemplatiivinen, taiteellinen ja intelligentti. Jokainen uskoo johonkin, ymmärtää jotain, kykenee johonkin ja ajattelee jotakin."
- Valentin Tomberg

6.12.14

Rudolf Steinerin antroposofia

Lukija kysyy Blavatsky Theosophy Group UK:n ylläpitäjiltä (kommenteissa kirjoituksen alla): Mitä mieltä olette Rudolf Steinerista ja antroposofiasta; hän torjui Teosofisen Seuran sen jälkeen kun Annie Besant ja C.W. Leadbeater väittivät että Krishnamurti oli Maailmanopettaja - Kristus.

Vastaus:
Näkemyksemme Rudolf Steinerista ja antroposofiasta ei ole kovin positiivinen. Eräänä harhaisimpana ja omahyväisimpänä henkisistä opettajista, Steiner ja hänen antroposofiansa ovat äärettömän kristillismielisiä, länsimielisiä, aristoteelisia, hyvin itämaita vastustavia monin tavoin, ja rakentuvat melkein yksinomaan hänen omille oletetuille "Akaasisen arkiston" lukemisilleen ja löydöilleen... se on H.P. Blavatskyn ja aidon teosofian täysi vastakohta ja antiteesi. 
Toisin kuin Besantilla, Leadbeaterilla ja Baileyllä, Steinerilla oli kuitenkin ainakin säädyllisyyttä ja rehellisyyttä avoimesti ja auliisti myöntää, että hänen opetuksensa olivat vastakkaisia HPB:n opetuksille. Hän ei väittänyt että ne olivat samasta lähteestä eli Mestareilta.
Lukiessaan Steinerin kirjoja, jotkut pitävät kuitenkin vaikeana olla tulematta johtopäätökseen, että hän oli  hyvätasoinen skitsofreenikko. Netissä voidaan nähdä että lukemattomat ihmiset ovat tulleet samaan johtopäätökseen. Hänen kuvauksensa ja kertomuksensa asioista ovat taipuvaisia kuulostamaan enemmän psykoottisilta fantasioilta, ja aina ylentävät Kristuksen hahmoa kaikkien ja kaiken muun yläpuolelle. Kun taas teosofia ei aja tai suosittele mitään tiettyä uskontoa, tai edes yhtään mitään uskontoa, antroposofia opettaa että esoteerinen kristinusko on yksi uskonto jonka tarvitsee tulla hyväksytyksi maailmassa tänä päivänä, ja että se on ainoa asia joka voi saada aikaan välttämättömiä muutoksia ihmiskunnassa. Mutta tällä ei tarkoiteta aitoa vanhaa gnostilaista kristinuskoa, vaan pikemminkin Steinerin omaa sepustusta. 

Sekä aikanaan Teosofisessa Seurassa että sen jälkeen, hän loi kaikenlaisia valheita ja fantastisia tarinoita vihjaamaan että HPB oli henkisesti alempiarvoinen ja tietämätön, ja että Steiner oli niin paljon suurempi kuin hän - käyttäen jopa "Valkoisen Lootuksen päivää" (vuosittaista teosofista tapahtumaa, jolla muistetaan hänen elämäänsä ja työtään) pitääkseen puheen siitä kuinka "tietämätön" ja "harhaanjohdettu" hän oli, ja kuinka Steiner oli niin paljon suurempi ja tärkeämpi koska hän tunnusti Jeesuksen ristinuhrin ensisijaisen tärkeyden, joka "henkisesti kastoi Maan" jne., ja jonka HPB oli epäonnistunut ymmärtämään - on vaikea joidenkin meidän teosofien olla tuntematta vahvasti vastenmielisyyttä häntä kohtaan!

HPB täytti "Hunnuttoman Isiksen" ja "Salaisen Opin" kirjaimellisesti tuhansilla viittauksilla valtavasta valikoimasta lähteitä todistaakseen hänen esittämiensä opetusten legitimiteetin ja luotettavuuden ja osoittaakseen niiden oikeellisuuden. Kaikki Steinerin opetukset riippuvat yksinomaan hänen omasta sanastaan eikä mistään muusta. HPB:n esittämä teosofia todistaa itse todella olevansa vanhaa ja ajatonta viisautta, esoteerista opetusta joka on kaikkien maailman uskontojen perustana. Rudolf Steinerin esittämä antroposofia ei todista mitään muuta kuin Steinerin omaa itse-tärkeyden tuntoa ja valtavaa kristillismielistä asenteellisuutta.  

 Tässä blogissa on aiemmin julkaistu:






Kuten olen todennut ennenkin, annan mieluummin muiden puhua puolestani tässä blogissa. En aina ole samaa mieltä kaikesta mitä kirjoittajat sanovat - enkä sano etten allekirjoittaisi sitä mitä tekstissä yllä sanotaan, vaikka tunnen monia ihmisiä joita se voi loukata. Monet näkemykseni ovat myös muuttuneet täydellisesti niinä vuosina kun tämä blogi on ollut olemassa, joten en välttämättä enää julkaisisi tänä päivänä kaikkia (vanhempia) tekstejä - mutta olkoot nyt kuitenkin. Oma nykyinen kantani näihin asioihin ei ole salaisuus, olen siihen viitannut - ja voit lukea minun henkisestä tiestäni kirjoituksesta, johon on linkki blogin esipuheessa yllä. Minulla on sisäpiirin näkemystä moneen suuntaan; juuri sen tähden voin ja haluan tyystin sanoutua irti tietyistä asioista tänä päivänä, joita olen jollain tapaa joskus kannattanut! Juuri tämä laaja näkökulma on tehnyt minut kykeneväksi näkemään liiankin hyvin ja selvästi... ja siitä olen kiitollinen. Eivät vain antroposofit, vaan myös monet teosofit ja kaikenlaisissa muissa henkisissä liikkeissä mukana olevat ihmiset elättelevät minun nähdäkseni suuria harhoja; aina "tämä meidän aatteemme on niin mahtava, muut eivät tiedä mitään!"

Ei kommentteja: