Sivut

Olen kiitollinen jos viitsit kommentoida (asiallisesti ja ystävällisesti). Tästä blogista löytyy jo yli 70 julkaisua! Katso asiasanahakemisto.
Vaikka annan muiden äänen kuulua tässä blogissa, tapanani on kommentoida muutamalla rivillä julkaisemiani käännöksiä - yleensä värillisenä tekstinä ennen tai jälkeen varsinaisen kirjoituksen. Eräs lukija kutsui blogin sisältöä "hengelliseksi sekamelskaksi" - ja hän on oikeassa! Tässä blogissa Kristus ja Saatana paiskaavat kättä sulassa sovussa. Ei ole mitään yhtä teemaa - ainoa punainen lanka on, että kirjoitukset liittyvät laveasti henkisyyteen, ja niissä on usein kriittinen näkökulma - joskin nykyään olen jättänyt taakseni vanhat uskomukseni niin täydellisesti, että niiden kritisointikin tuntuu aivan turhalta. Jos mietit mihin minä sitten uskon, niin omasta henkisestä tiestäni voit lukea toisessa blogissani, Resurget Sol Fugiens: Minun tieni.

Ja kyllä tämän blogin kirjoitukset kertovat ennen kaikkea yhden ihmisen kehitystiestä, siitä minkä parissa milloinkin mieleni on askarrellut ja kuinka mielenkiinnon kohteeni ovat vuosien aikana vaihtuneet; joten kyllä näitä kirjoituksia jokin yhdistää, nimittäin minun persoonani! Vaikka olen "vain" kirjoitusten kääntäjä, totta kai valintojeni takana on ollut jokin syvempi ajatus, miksi kyseinen teksti on tuntunut henkilökohtaisesti tärkeältä juuri sillä hetkellä. Tämän blogin ensimmäinen kirjoitushan on julkaistu jo vuonna 2003, ja olen ehtinyt tässäkin ajassa vaihtaa katsomustani pariin otteeseen. Sitä paitsi ainakin minulle itselleni on selvää, että kaikilla viidellä blogillani (ks. luettelo sivupalkissa!) on jokaisella oma erityinen luonteensa, vaikka kaikki liittyvät henkisyyteen jollain tapaa.

Yhteydenotot: Henkilökohtaiset yhteydenotot kommentoimalla mitä tahansa kirjoitusta tässä blogissa. Jos viestisi on tarkoitettu vain minulle, mainitse asiasta ja en julkaise sitä; muista e-mail osoitteesi, jotta voin vastata siihen. Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua jokatapauksessa.
"Mystiikka on myös gnosiksen siemen, joka on esoteerista teologiaa, aivan kuten magia on esoteerista taidetta ja okkultismi tai hermetismi on esoteerista filosofiaa...Koko ihminen on yhdellä ja samalla kertaa mystikko, gnostikko, maagikko ja filosofi; s.o. hän on uskonnollinen, kontemplatiivinen, taiteellinen ja intelligentti. Jokainen uskoo johonkin, ymmärtää jotain, kykenee johonkin ja ajattelee jotakin."
- Valentin Tomberg

7.1.09

MAAÄITI JA MARIA SOFIA

Tapio Kaitaharju kirjassaan Maaäidin kirja (Gummerus 1984) lainaa suomentamaansa otetta kirjasesta The Essene Gospel of Peace, Book One (Essealainen rauhan evankeliumi, I osa). Esipuheen mukaan kirjan sisältö on vain noin yksi kolmasosa käsikirjoituksista, jotka ovat aramean kielellä Vatikaanin arkistossa ja vanhalla slaavinkielellä (kirkkoslaavi) Habsburgien kuninkaallisessa arkistossa (nyt Itävallan hallituksen omistuksessa): ne ovat peräisin nestoriolaisilta papeilta Aasian sisäosista, jotka joutuivat pakenemaan kohti länttä Tshingis-kaanin joukkoja. Evankeliumi päättyy rukoukseen, missä JEESUS kehottaa rukoilemaan Taivaallista Isää ja Maaäitiä:

"Ja rukoilkaa päivittäin Taivaallista Isäänne ja Maaäitiänne, niin, että teidän henkenne tulisi yhtä täydelliseksi kuin teidän Taivaallisen Isänne henki, ja että ruumiinne tulisi yhtä täydelliseksi kuin teidän Maaäitinne on täydellinen. Sillä jos ymmärrätte, tunnette ja täytätte käskyt, teille annetaan kaikki mitä rukoilette Taivaalliselta Isältänne ja Maaäidiltänne. Sillä Jumalan viisaus, voima ja rakkaus ovat kaikkea muuta ylempänä. "
[Seuraa Isä meidän-rukous samanlaisena kuin Matteuksella. Sen jälkeen...]
"Ja rukoilkaa Maaäitiänne näin:
Maaäitimme joka olet maan päällä,
pyhitetty olkoon Sinun nimesi.
Tulkoon Sinun valtakuntasi,
ja toteutukoon Sinun tahtosi meissä niin kuin Sinussa.
Niin kuin joka päivä lähetät enkelisi, lähetä heidät myös meidän luoksemme.
Anna meille anteeksi meidän syntimme niin kuin mekin sovitamme syntimme Sinua vastaan.
Äläkä johdata meitä sairauteen vaan vapauta meidät kaikesta pahasta.
Sillä Sinun on maa, ruumis ja terveys.
Aamen."
"Ja he kaikki rukoilivat yhdessä Jeesuksen kanssa Taivaallista Isää ja Maaäitiä. Sitten Jeesus puhui heille näin: Niin kuin ruumiinne ovat uudestisyntyneet Maaäidin enkeleiden kautta, syntykööt henkenne samoin uudelleen Taivaallisen Isän enkeleiden kautta. Tulkaa sen tähden Isänne ja Äitinne tosiksi pojiksi ja ihmisten poikien tosiksi veljiksi. Tähän saakka olitte sodassa Isäänne, Äitiänne ja veljiänne vastaan. Ja olette palvelleet saatanaa. Tästä päivästä lähtien eläkää sovussa Taivaallisen Isänne, Maaäitinne ja veljienne, ihmisten poikien kanssa. Ja taistelkaa ainoastaan saatanaa vastaan, ettei hän veisi teiltä rauhaanne. Minä annan Maaäitinne rauhan teidän ruumiillenne ja Taivaallisen Isänne rauhan teidän hengellenne. Ja vallitkoon kummankin rauha ihmisten poikien kesken." (Jne.)

Robert A. Powell kirjasessaan Pyhä Sofia-kolminaisuus (Kirjokanta Oy 1992) esittää puolestaan Äiti meidän rukouksen, josta hän lausuu seuraavaa: "Äiti meidän rukous tuo esiin toisen tulemisen samoin kuin Isä meidän rukous on ilmausta ensimmäisestä tulemisesta..." "Äiti meidän rukouksen avulla Äidin, Demeterin, mysteerit avautuvat jälleen uudella ja kristillisellä tavalla. Näin meillä on kaksi toisiaan täydentävää tietä: Taivaaseen astumisen tie (tie Isän luo) ja Tuonelaan laskeutumisen tie (tie Äidin luo)."
Äiti meidän, joka elät maan pimeydessä,
Loistakoon Sinun nimesi pyhyys muistossamme.
Lämmittäköön Sinun heräävän valtakuntasi
henkäys
Kodittomina vaeltavien sydämet.
Herättäköön Sinun tahtosi ylösnousemus
ikuisen uskollisuuden aina fyysisen aineen syvyyksiä myöten.
Vastaanota tänä päivänä elävä muistosi ihmissydämistä,
Jotka rukoilevat Sinun anteeksiantoasi
Sinun unohtamisesi vela
n vuoksi,
Ja jotka ovat valmiit taistelemaan maailman kiusausta vastaan,
joka on johtanut Sinut elämään pimeydessä,
Jotta Pojan Teon kautta
Isän mittaamaton tuska tyyntyisi
Kaikkien olentojen vapauttamisella
Sinun vetäytymisesi murheesta.

Sillä Sinussa on kotiinpaluu,
Kaiken uhraavan voiman suur
uus,
ja kaiken armoittava rakkaus Kaikille luoduille Kaikkeuden ikuisessa huomassa. Aamen.
Ortodoksipappi Pavel Florensky: "Isän persoonan näkökulmasta Sofia on ihanteellinen substanssi, luomisen perusta, sen olemuksen valta tai voima. Mutta jos me ajattelemme Sanan persoonaa, on Sofia luomisen tarkoitus, sen merkitys, totuus tai oikeus. Ja lopuksi Hengen persoonan kannalta näemme Sofiassa luomisen henkisyyden, sen pyhyyden, puhtauden ja tahrattomuuden, ts. sen kauneuden." Johannes Ilmestyskirjan 12. luvussa viittaa Sofiaan - "vaimo, vaatetettuna auringolla ja kuu hänen jalkojensa alla ja hänen päässään seppeleenä 12 tähteä"; hän on "Karitsan morsian". Jakob Böhme, läntisen "sofiologian isä", sanoi: "Sofia oli ennen kaikkea valittu ja lähetetty yhdistymään Mariaan ja vahvistamaan häntä, jotta hänestä voisi tulla inkarnoituvan Logoksen äiti. Hän inkarnoitui Mariaan; Maria oli ruumiillistunut Sofia."

"TERVE MARIA SOFIA" Rukous:
Terve Maria Sofia,
Valon tytär joka puhut:
Minä olen Herran palvelijatar,
Minä olen Rauhan kuningatar,

Minä olen Neitsyt sielu,

Minä olen jumalallisen rakkauden kohtu,
Minä olen Hiljaisuuden ääni,
Minä olen Astia Jumalan viisaudelle,
Minä olen Jumalan Pojan muiston kantaja;

Sofia siunaa meitä
Viisauden valolla,
Täyttymyksen elämällä,

Luomakunnan rakkaudella.

Me yhdis
tymme Sofiaan,
Me etsimme yhteyttä Hänen nimessään,
Me uhraamme sydämemme antaumuksella Sofialle.
Aamen.
(Karen Rivers, Sophia Foundation)

"Terve, Valon Neito" Rukous:
Terve, Sofia, Valon Neito,
Henkeni mystinen rakastaja.
Siunattu olet Sinä, Viisauden Nainen,
ja siunatut lahjat, jotka suot meille lapsillesi.
Pyhä Sofia, jumalatar joka johdat Yhden Jumalan luo,
täytä minut tyhjyydelläsi

ja pimennä henkeni valollasi.

Aamen.

(Gnostilaisia Sofia-rukouksia)
Lisää aiheesta:
Reinald Witters: Kolme Sofian etsijää
Maria, Äitijumalatar?
Apokryfinen Viisauden kirja
VT:n Sananlaskujen kirja

Ei kommentteja: