Sivut

Olen kiitollinen jos viitsit kommentoida (asiallisesti ja ystävällisesti). Tästä blogista löytyy jo yli 70 julkaisua! Katso asiasanahakemisto.
Vaikka annan muiden äänen kuulua tässä blogissa, tapanani on kommentoida muutamalla rivillä julkaisemiani käännöksiä - yleensä värillisenä tekstinä ennen tai jälkeen varsinaisen kirjoituksen. Eräs lukija kutsui blogin sisältöä "hengelliseksi sekamelskaksi" - ja hän on oikeassa! Tässä blogissa Kristus ja Saatana paiskaavat kättä sulassa sovussa. Ei ole mitään yhtä teemaa - ainoa punainen lanka on, että kirjoitukset liittyvät laveasti henkisyyteen, ja niissä on usein kriittinen näkökulma - joskin nykyään olen jättänyt taakseni vanhat uskomukseni niin täydellisesti, että niiden kritisointikin tuntuu aivan turhalta. Jos mietit mihin minä sitten uskon, niin omasta henkisestä tiestäni voit lukea toisessa blogissani, Resurget Sol Fugiens: Minun tieni.

Ja kyllä tämän blogin kirjoitukset kertovat ennen kaikkea yhden ihmisen kehitystiestä, siitä minkä parissa milloinkin mieleni on askarrellut ja kuinka mielenkiinnon kohteeni ovat vuosien aikana vaihtuneet; joten kyllä näitä kirjoituksia jokin yhdistää, nimittäin minun persoonani! Vaikka olen "vain" kirjoitusten kääntäjä, totta kai valintojeni takana on ollut jokin syvempi ajatus, miksi kyseinen teksti on tuntunut henkilökohtaisesti tärkeältä juuri sillä hetkellä. Tämän blogin ensimmäinen kirjoitushan on julkaistu jo vuonna 2003, ja olen ehtinyt tässäkin ajassa vaihtaa katsomustani pariin otteeseen. Sitä paitsi ainakin minulle itselleni on selvää, että kaikilla viidellä blogillani (ks. luettelo sivupalkissa!) on jokaisella oma erityinen luonteensa, vaikka kaikki liittyvät henkisyyteen jollain tapaa.

Yhteydenotot: Henkilökohtaiset yhteydenotot kommentoimalla mitä tahansa kirjoitusta tässä blogissa. Jos viestisi on tarkoitettu vain minulle, mainitse asiasta ja en julkaise sitä; muista e-mail osoitteesi, jotta voin vastata siihen. Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua jokatapauksessa.
"Mystiikka on myös gnosiksen siemen, joka on esoteerista teologiaa, aivan kuten magia on esoteerista taidetta ja okkultismi tai hermetismi on esoteerista filosofiaa...Koko ihminen on yhdellä ja samalla kertaa mystikko, gnostikko, maagikko ja filosofi; s.o. hän on uskonnollinen, kontemplatiivinen, taiteellinen ja intelligentti. Jokainen uskoo johonkin, ymmärtää jotain, kykenee johonkin ja ajattelee jotakin."
- Valentin Tomberg

6.4.10

JOHANNES TRITHEIM: KRISTILLINEN ALKEMIA; KRISTUS-KIVI

 Jumala on tuli
Jumala on kaikki-oleellinen ja kätketty tuli kaikissa asioissa, etenkin elävissä olennoissa. Tuli synnyttää kaikki olennot. Se on synnyttänyt ne ja tulee synnyttämään ne tulevaisuudessa, ja se mikä on synnytetty on todellinen jumalallinen valo kautta ikuisuuden. Jumala on tuli: mutta tuli ei voi palaa eikä valo ilmetä luonnossa ilman ilmaa, joka aiheuttaa palamisen, ja samalla tavoin Pyhän Hengen sinussa täytyy toimia jumalallisena ilmana tai henkäyksenä tai inspiraationa, tullen jumalallisesta tulesta ja leyhyttäen tulta sielussasi, niin että valo voi ilmetä, sillä tulen täytyy ruokkia valoa ja tämä valo on rakkaus ja ilo ja riemu ikuisessa jumaluudessa. 

Kristus: Jumalan tulen Valo
Kristinuskossa tämä valo on Kristus, emanoituneena ikuisuudesta Jumalan kautta. Hän jolla ei ole tätä tietoisuuden valoa itsessään, on tuli ilman valoa ja elää pimeydessä ja helvetin tulessa. Mutta jos valo on ihmisessä, silloin on jumalallinen tietoisuus hänessä ja se ottaa muodon hänessä. Sellainen henkilö tunnistaa tuon valon sen ollessa luonnossa. Kaikki ilmenneet olennot ovat sisäisesti tulta ja valoa, missä on kätkettynä hengen olemus. Sen tähden kaikki olennot ovat tulen, valon ja ilman kolminaisuutta. Toisin sanoen, Suuri Henki, Isä, on jumalallinen yli-olemuksellinen valo; valo ilmenneenä; Pyhä Henki on jumalallinen yli-olemuksellinen ilma ja liike. Tuli asustaa sydämessä ja lähettää säteitään läpi ihmisen koko ruumiin, saaden sen elämään; mutta valoa ei synny tulesta ilman pyhyyden hengen läsnäoloa, josta se nousi. 

Jumalan henkäys
Joten kaikki on tehty jumalallisen Sanan voimalla, joka on jumalallinen henki tai henkäys, joka emanoitui jumalallisesta lähteestä alussa. Tämä henkäys on universaali henki ja nimeltään Spiritus Mundi. Se oli aluksi kuin ilma, tiivistyi sitten sumuksi eli tähtisumun substanssiksi, ja jälkeenpäin siitä tuli vettä. Tämä vesi oli aluksi kokonaan henkeä ja elämää, koska se oli hengen kyllästämää ja elävöittämää. Se oli pimeää syvyyksissään, mutta lausutun Sanan kautta siinä syntyi valo ja silloin valo valaisi pimeyden ja maailman sielu (Anima Mundi) sai alkunsa. Tämä henkinen valo jota kutsumme luonnoksi tai maailman sieluksi, on henkinen ruumis, joka alkemian keinoin voidaan tehdä kouriin tuntuvaksi ja näkyväksi. Mutta koska se on näkymättömässä tilassa, sen tähden sitä kutsutaan hengeksi.

Maailmankaikkeuden Henki
Tämä on universaali ja elävä neste joka leviää kautta koko luonnon ja kaikkien olentojen. Se on hienoin kaikista aineista ja kaikkein voimakkain myötäsyntyisten laatujensa nojalla, läpitunkeutuen kaikkien ruumiiden ja aiheuttaen ilmenneet muodot joissa se on aktiivinen tullakseen eläväksi. Toiminnallaan se vapauttaa muodot epätäydellisyyksistä ja tekee epäpuhtaasta puhdasta, epätäydellisestä täydellistä, ja saa sen mikä on kuolevaista tulemaan kuolemattomaksi kiinnittymällä siihen. 

Luonnon Elementit
Tämä olemus eli henki on emanoitunut keskustasta alussa, ja on sekoittunut aineeseen josta maailma muodostettiin. Se on "maan suola" ja ilman sen läsnäoloa ruoho ei kasvaisi eivätkä niityt viheriöisi; ja mitä enemmän tämä olemus on tiivistynyt, väkevöitynyt ja saostunut ilmenneissä muodoissa, sitä kestävämpiä niistä tulee. Tämä substanssi on hienoin kaikista - turmeltumaton, muuttumaton olemukseltaan, leviten avaruuden äärettömyyteen. Aurinko ja planeetat ovat pelkästään tämän universaalin periaatteen tiivistyneitä tiloja, ja ne jakavat runsauttaan sykkivistä sydämistään ja lähettävät sitä alempien maailmojen muotoihin ja kaikkiin olentoihin, toimien omien keskustensa kautta ja johtaen muodot korkeammalle tiellä täydellisyyteen. Muodot joihin tämä elävä periaate tulee kiinnittyneeksi, tulevat täydellisiksi ja pysyviksi, niin etteivät ne ruostu eivätkä lahoa eivätkä muutu altistettuina ilmalle; myöskään eivät sellaiset muodot voi liueta veteen, eikä tuli voi tuhota niitä, eikä maan aine voi syödä niitä.
Tämän hengen voi saavuttaa samalla tavalla kuin tähdet ilmoittavat sen maalle, ja tämä tapahtuu veden avulla, joka palvelee sen ilmaisuvälineenä. Se ei ole Viisasten Kivi, vaikka jälkimmäinen voidaan valmistaa siitä, tekemällä siitä mikä on häilyväistä, kiinnittynyttä. Minä kehotan sinua tarkkaamaan tiiviisti tämän veden kiehumista, äläkä salli mielesi häiriintyä vähäisemmistä asioista. Keitä sitä hitaasti, ja anna sen mädäntyä kunnes se saavuttaa oikean värin, sillä Elämän Veteen sisältyy viisauden itu. Keittämisen taidolla vesi muuntuu maaksi. Tämä maa muuntuu puhtaaksi kristalliseksi nesteeksi, josta erinomainen punainen tuli tuotetaan. Mutta tämä vesi ja tuli, yhdessä kasvaneina yhdeksi olemukseksi, tuottavat suuren Panacean, muodostuen sekä nöyryydestä että voimasta: karitsa ja leijona yhdistyneinä yhdeksi. Alkemistien Lapis, Viisasten Kivi, on Jumalan Poika. 


Ei kommentteja: