Sivut

Olen kiitollinen jos viitsit kommentoida kirjoituksia. Ja vaikka "suositut tekstit" tuossa sivupalkissa vieressä onkin ihan hyvä juttu, haluaisin kuitenkin huomauttaa, että tästä blogista löytyy paljon muutakin mielenkiintoista kuin se mikä on "suosittua". Katso vaikkapa asiasanahakemisto vähän alempaa, otsikolla "Tässä blogissa mm."! Vaikka annan mieluummin muiden äänen kuulua tässä blogissa, olen ottanut tavakseni myös kommentoida muutamalla rivillä julkaisemiani käännöksiä - mikä yleensä erottuu värillisenä tekstinä ennen tai jälkeen varsinaisen kirjoituksen. Eräs lukija kutsui tämän blogin sisältöä "hengelliseksi sekamelskaksi" - ja hän on oikeassa! Ei ole mitään yhtä tiettyä teemaa - ainoa punainen lanka on se, että kirjoitukset liittyvät laveasti henkisyyteen, ja nykyään niissä on usein jokin kriittinen näkökulma. Jos mietit mihin minä sitten uskon, niin omasta henkisestä tiestäni voit lukea lyhyesti toisessa blogissani, Resurget Sol Fugiens: Minun tieni.
"Mystiikka on myös gnosiksen siemen, joka on esoteerista teologiaa, aivan kuten magia on esoteerista taidetta ja okkultismi tai hermetismi on esoteerista filosofiaa...Koko ihminen on yhdellä ja samalla kertaa mystikko, gnostikko, maagikko ja filosofi; s.o. hän on uskonnollinen, kontemplatiivinen, taiteellinen ja intelligentti. Jokainen uskoo johonkin, ymmärtää jotain, kykenee johonkin ja ajattelee jotakin."
- Valentin Tomberg

5.12.03

PASTORI COLIN S. READ: VAPAUS - ONKO SE MAHDOLLISTA?

VAPAUS, mikäli minä voin sen määritellä, on mahdollisuus elää elämäsi niin kuin haluat elää sen. Luuletko että se on väärin? Minä en, ja se voidaan saavuttaa.

Uskon, että meidän kaikkien tarvitsee ymmärtää mitä merkitsee elää vapaata elämää. Se on yhtä tärkeää tänään kuin minä tahansa aikana historiassa, kenties jopa tärkeämpää lisääntyvine sosiaalisine, ekonomisine, poliittisine ja uskonnollisine rajoituksineen, ja rajoituksine joita me asetamme itsellemme.

Uskon, että vapaa elämä on jännittävä ja seikkailullinen. Ihmiset sanovat minulle, "en halua jännittävää, seikkailullista elämää! Haluaisin mieluummin rauhaa." Totu ajatukseen, että maan päällä ei ole sellaista kuin rauha. Sitä ei yksinkertaisesti ole olemassa. Toive rauhasta viittaa minusta siihen, että olet uuvuttanut itsesi olemalla mitä tahansa ja kaikkea muuta kuin mitä todella olet.

Halu vapauteen on olennainen osa ihmissielua. Se on Jumalan lahja, eikä sitä koskaan missään olosuhteissa voida tahtoen tukahduttaa millään lailla, iskulauseella, käskyllä tai siveysopilla. Sielun täytyy ilmaista itseään. Haudattuna olemuksemme sisään se tekee halunsa tunnetuksi, joskus suorastaan ilmiselvästi, joskus unissa. Halu huokuu sisäisesti tietämyksestämme, mutta sitä ehkäisevät suuri määrä kirjoitettuja ja kirjoittamattomia lakeja, jotka rajoittavat meitä. Me emme ole vapaita. Sielumme on ansassa ruumiissamme kaltereiden ja rajoitusten takia, joita olemme asettaneet sen ympärille. Suurin osa vaivoistamme, tuskistamme, ongelmistamme, hämmennyksistämme ja sodistamme voidaan johtaa suoraan takaisin yksilöllisen sielun kyvyttömyyteen ilmaista itseään. Niinpä on suuri ero sisäisesti tuntemamme vapauden halun, ja sen todellisuuden välillä, jossa elämme.

Kaikella mitä teemme on seurauksensa. Saatamme ajatella, että emme ole kokonaan vastuussa vapautemme rajoituksista, mutta me olemme. Meidän täytyy oppia aikaan saamaan vapautta, vapautta sielullemme ilmaista itseään tehokkaasti, ensin mielemme ja ruumiimme sisällä, sitten ympäristössämme, yhteiskunnassamme, maassamme ja yli sen.

Kohtaat usein ihmisiä, jotka puhuvat hämärästi mitä he haluavat elämässä, mitä he luulevat olevansa vailla, miksi heillä ei sitä ole, kuka heitä estää sitä ensinnäkin saamasta - jatkuvasti ajatellen "kunpa" tätä, tuota tai jotain muuta. Tuo "tämä, tuo tai jokin muu" on yleensä jotakin ulkoista sielulle, kuitenkin jollain tapaa se pitää sielun rajoitettuna. Sen tähden useimmille ihmisille vapaus pysyy miellyttävänä fantasiana, jonain josta haaveilla toimittaessamme päivittäisiä velvollisuuksiamme - toisillemme, perheelle, työlle, ihmissuhteille ja mitä vain keksit.

Ajoittain teemme puolella sydämellä yrityksiä murtautua vapaaksi kaikista rajoituksista, joista löydämme itsemme. Me sanomme, "Mennään ulos ja päästetään hiukset alas ja tehdään jotain dramaattista ja uskaliasta!" Yleensä nämä yritykset päättyvät johonkin vastuuttomaan, kuten mielettömään juopumukseen tekosyynä olla rajoittamatta itseäsi tiettyihin sosiaalisiin tapoihin. Sitten seuraavana aamuna selviät vain kohdataksesi kaikki nuo velvollisuudet jälleen.

Joskus yritämme murtautua vapaaksi näistä rajoituksista yrittämällä vaikuttaa toisiin ihmisiin. Jos voit saada jonkun ajattelemaan niin kuin sinä, silloin tunnet olosi turvalliseksi hänen kanssaan. Ongelma on, että mitä enemmän yrität muuttaa muiden mieltä, sitä enemmän optimismisi lopulta muuttuu turhautumiseksi ja täydelliseksi epätoivoksi, siitä yksinkertaisesta syystä, että he ovat toisia ihmisiä ja heillä on omat mielensä.

Jotkut ihmiset liittyvät yhden tai toisen tyyppisiin liikkeisiin, tai he tuntevat tarvetta poliittiseen toimintaan tai kirjoittavat moraalisesti hurskaita kirjeitä ilmaisten mielipiteensä. Kun yritimme saada luvan Keskuksellemme (The Centre) Palm Court Manorissa, koko Ivanhoen piiri, mukaan lukien neljätoista kirkkoa, tuli lentäen vastaamme kertoen meille, että olimme kaikki paholaisesta. Ei sillä väliä mitä haluat tehdä, sitä vastustetaan. Se on aktivistien ainoa vapautuksen muoto, sillä he luulevat tällä tavoin säilyttävänsä vapauden.

Toivoen olevamme vapaita, useimmat meistä ovat jollain tavalla sodassa. Me kritisoimme mitä tahansa muuta ryhmää maailmassa paitsi sitä jossa me elämme. Me kritisoimme rikkaita, köyhiä, keskiluokkaa, työväen luokkaa, toisia ammatteja tai rotuja - lista on loputon. Me moitimme miestämme tai vaimoamme tai lapsiamme, käyttäen kaikenlaista emotionaalista kiristystä ja psykologista painostusta muuttaaksemme heitä. Me yleisesti ottaen löydämme vikaa missä tahansa ja kaikessa itsemme ulkopuolella.

Kaikissa näissä tapauksissa me ajattelemme että joskus tulevaisuudessa kaikki pyrkimyksemme ja levottomuutemme ja taistelumme kannattaa, että me saavutamme loistavan, vapaan utopian. Unohda se, sillä tuo toive ei koskaan osoittaudu oikeutetuksi. Et voi koskaan saada vapautta jos luotat millään tavoin toisten ihmisten asenteisiin tai mielipiteisiin vaikuttamiseen. He toimivat aina oman itse-kiinnostuksensa sisällä. Luovu edes yrittämästä kontrolloida heidän mielipiteitään sinusta. Kaikki mitä teet, on, että vähennät omaa vapauttasi ja annat pois omaa ydintäsi, omaa MINÄ OLEVUUTTASI.

Voit olla vapaa muuttamatta maailmaa, voit elää elämääsi kuten haluat sitä elää oman sisäisen tietämisesi mukaisesti ja sinun ei tarvitse raahata puolta maailmaa mukanasi, tai perhettäsi tai ystäviäsi sen puoleen.

Voin jo kuulla kaikki kysymykset. Kuinka voit elää kuten haluat elää, kun on niin monia ihmisiä, jotka eivät sitä sinulle salli? Kuinka voit käyttää rahasi niin kuin sinua miellyttää, kun hallitus vie niin paljon veroina? Kuinka voit elää omaa elämääsi, kun sinulla on velvollisuuksia perhettäsi, ystäviäsi ja työpaikkaasi kohtaan? Kuinka mitenkään voisit olla välittämättä kaikista vaatimuksista joita olosuhteilla ja toisilla ihmisillä on sinua kohtaan? Kuinka voit tehdä mitä haluat, kun niin monet asiat joita haluaisit tehdä, ovat kiellettyjä?

Haluatko tietää mikä on kiellettyä? Käytännössä kaikki. On melkein mahdotonta kävellä katua rikkomatta lakia. Kuitenkin jopa kaiken tämän edessä vapaus on mahdollinen ja me voimme saada sen, jos sitä todella haluamme. Mutta ensin meidän täytyy tunnistaa kuinka rajoitamme itseämme.

Valitettavasti olemme kaikki lempeästi hyväksyneet erilaisia olettamuksia, jotka rajoittavat vapauttamme, kuten: sinun täytyy aina ajatella muita ensin; sinun täytyy hyväksyä enemmistön tahto; uskollisuus merkitsee siitä kiinni pitämistä mistään huolimatta; on olemassa ihanteellinen malli käyttäytymiselle, yhteiskunnalle tai hallitukselle; ihmisiä voidaan varustaa nimilapulla ja luokitella. Kutsun näitä olettamuksia "ansoiksi": "siveysoppiansa", "aikaisempi sijoitus-ansa", "laatikko-ansa" ja niin monia muita. Niitä toistetaan usein, pehmeästi ja salakavalasti, kunnes hyväksymme ne. Me emme haasta niitä tai ota selvää soveltuvatko ne meille vai ei.

Luulen, että huomaat, ettei useimmilla näistä olettamuksista ole ehdottomasti mitään ydintä, varmasti ei enempää kuin muinaisella kliseellä että maailma on litteä. Mutta todellisuus on, että me petämme näillä olettamuksilla itseämme. Ne johtavat meidät hyväksymään elämämme rajoitukset, joilla ei ole mitään tekemistä kanssamme, niin me pidämme kiinni standardeista, jotka ovat sopimattomia meille, ja nostavat esiin ongelmia, jotka eivät ole meidän. Siten me pysymme orjuutettuina ja turhautuneina. Emme ole huomanneet vapautta, joka on valmiina saatavissamme.

Useimmat meistä eivät ole tietoisia että meillä on mitään vaihtoehtoja, kuitenkin ne ovat rajoittamattomat. Sinusta ei tarvitse tulla sosiaalista spitaalista jos kieltäydyt alistumasta sosiaalisiin paineisiin. Sinun ei tarvitse luopua rakkaudesta tai ystävyydestä jotta välttäisit monimutkaiset, rajoittavat perhe- tai ihmissuhdeongelmat. Sinun ei tarvitse olla ilman ystäviä, välttyäksesi siltä että elämäsi on muiden ihmisten omistuksessa. Sinua ei rajoita erityisiin filosofisiin ennakkoluuloihin rajoittava siveysoppi tai ryhmätietoisuus. Kuinka paljon elämästäsi elät sinä? Oletko koskaan ajatellut sitä? Ja kuinka paljon sitä elävät muut ihmiset, olkoon se pomosi, lapsesi, puolisosi, ystäväsi, kirkkosi tai paikallinen hallitus?

Me emme ole tajunneet valtavaa potentiaaliamme oman tilanteemme hallitsemiseksi. Sinun aikasi, joka on mahdollisesti ainoa asia joka erottaa elämän nykyisessä maailmassa elämästä tuonpuoleisessa, on arvokkain etusi. Älä jätä sitä hallituksen haltuun, yhteiskunnan tai hedelmättömien suhteiden ihmisiin, joiden kanssa sinulla ei ole mitään yhteistä. Älä salli elämästäsi tulla yksitoikkoista raadantaa.

Vapautesi saavuttaminen riippuu yksinomaan omasta valinnastasi ja toiminnastasi. Se riippuu siitä että teet omat päätöksesi ja pitäydyt niissä. Elämäsi jokainen päivä on sinun, käytettäväksi kuten näet sopivaksi. Meidän ei tarvitse elää hiljaisen epätoivon elämää. Suurin voima maan päällä, joka kenellä tahansa yksilöllä on, on ainutlaatuinen kyky valita, huolimatta yhteiskunnasta tai kulttuurista jossa he ovat.

Tämän yksilöllisyytemme ilmaisemisen ja sen mukaisesti toimimisen vapauden myötä tulee terveys, mahdollisesti vauraus ja varmasti huomattavasti syvällisempi Kristuksen, MINÄ OLEVUUDEN, ilmaiseminen, kuin ikinä olisimme ajatelleet mahdolliseksi. Sielu laulaa, sillä se on vapaa noudattaman omaa yksilöllistä kurssiaan, tietämättä korkeampaa.

Se alkaa sinusta. Sinä olet henkilö, joka voi tehdä sinusta vapaan. Vapaus on mahdollisuus elää elämääsi niin kuin sielusi tarvitsee sitä elää, tai kuten sanoin aiemmin, se on mahdollisuus elää elämääsi kuten haluat sitä elää. Ja jos se ei ole tärkeää, mikä on?

Ei kommentteja:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle: